isabellehasselgu.blogg.se

2016-09-16
10:48:20

Muntligt berättande och skriftlig uppgift

Eftersom mycket tid fallit bort och speciellt svenskalektionerna så fick jag ta vara på sista svenskalektionen på min period här, sista chansen. Tur som var så var det en lång lektion och kunde dela upp lektionen i en skriftlig och en muntlig del med samma tema. 
 
De fick uppdraget att skriva en faktaruta/personbeskrivning och en miljöbeskrivning till en bild de fick utdelade till sig. På bilderna var det en person i en miljö som tex en gammal man på en parkbänk eller en tjej som spelar fotboll. Efter att jag gått igenom hur man skriver en faktaruta om en person så läste jag upp en egen miljöbeskrivning om midsommar så fick de säga vad de såg framför sig. Detta skulle de sen få göra själva. 
 
När några kände sig klara så samlade jag ihop ett gäng på 4-6 elever för lite muntligt berättande och lek. Vi berättade sagor tillsammans och lekte "jag vet vad du har i fickan " sen fick de använda det de skrivit för att berätta för de andra om miljön på bilden de fått. Sedan fick de andra eleverna gissa vad det var för plats/miljö. 
 
Överlag så var det en väldigt lyckad lektion som de flesta tyckte var rolig och lärorik. Det är en väldigt stökig klass men jag lyckades rama in dem bra, i all fall under genomgången och i smågrupperna. Bilderna var ett populärt verktyg som satte fart på fantasin. 
 
Jag höll instruktionerna och kraven på texten enkelt och öppet då det bara var en övning inför det riktiga reportaget. Huvudtanken i miljöbeskrivningen var att använda sig utav alla sinnen i texten. När vi sedan pratade om texten i smågrupperna så visades det tydligt vilka som förstått och vilka som inte gjort det. Men det var bra eftersom då insåg de som inte gjort det de skulle att det inte var så bra att de inte lyssnat och tyckte det var lite pinsamt när alla de andra skrivit så fina texter. 
 
Jag valde att börja smågruppsövningarna med lekar som värmde upp till samtal och samarbete. Lekarna gjorde att alla lysande på varandra och tyckte det var roligt att samarbeta. Sedan var det inte så jobbigt att berätta för varandra om sina texter. 
 
De har övat på:
 
- skriva miljö- och personbeskrivningar
- använda sin fantasi på ett kreativt sätt i både skrivande och muntligt berättande 
- tala inför varandra när de andra lyssnar 
- hålla och fortsätta ett samtal 
- samarbeta i grupp 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: