isabellehasselgu.blogg.se

2016-10-23
11:40:43

Matematik och bråk med 5orna

Direkt när jag kom till skolan så fick jag tid till att sätta mig ned med en av mattelärarna jag skulle följa under denna delen av praktiken. Vi kom överens om att jag skulle vara med på en lektion för att känna av vilken nivå eleverna låg på för att sedan kunna välja ut en diagnos. Jag hade sådan tur att båda 5-orna på skolan var precis i slutet av ett kapitel i matteboken och att nästa område skulle vara bråk och dess relation till decimaltal. Här tog jag chansen och valde den mest grundläggande diagnosen med bråk då de inte arbetat med bråk så mycket innan. Vissa hade till viss del stött på det innan men jag valde ändå den första diagnosen för att jag skulle få en bättre insikt i vad de faktiskt kan. Större delen av diagnosen kollar om eleverna förstått vad bråk är, om de förstår vad en trejde- fjärde, femtedel innebär så det är verkligen grundläggande bråk som de behöver kunna för att gå vidare.

 

När jag rättade diagnoserna blev jag förvånad över hur olika det var och speciellt hur mycket det skilde sig mellan klasserna. Jag såg ett mönster hos de elever som missade mycket och det var det samma i alla klasser men kunskapsnivån skilde sig otroligt mycket. Det var bara ett fåtal elever (sammanlagt i alla klasser) som hade största delen eller alla rätt.

 

Efter en lektion då en grupp elever gjort diagnosen så skrev jag en reflektion över svaren samt hur det såg ut på lektionen, då skrev jag såhär: ”Här finns det några i gruppen som inte har några grundläggande kunskaper i ämnet men det finns också de som verkar ha bra koll. Här blir det svårt att lägga upp en lektion som passar alla men jag känner att jag borde fokusera på grunderna så att alla hänger med innan vi fördjupar oss. De flesta gör samma fel och det har oftast och göra med att de inte förstått att alla delar måste vara lika stora men också när att se hur lite klurigare figurer (t.ex assymetrisk figur) ska kunna delas upp. Det var fler i denna gruppen som förstod relationerna mellan bråk- att 1/3 = 2/6 men de hade mycket mera problem med att få till lika stora delar när de själva skulle fylla i. En del av gruppen visste att det fanns en sådan regel men visste inte hur man skulle göra för att få lika stora delar. Jag såg vissa tendenser till att inte alla förstod vad en del var och vad det innebar att ”skugga en del (av t.ex. 5)” då vissa skuggade allt förutom delen, skuggade mycket mer än delen eller inte skuggade alls utan bara delade upp.”

 

Inför min mikro-lektion planerade jag grupper utifrån svaren på diagnosen och jag valde att slå ihop de elever som verkligen inte förstått grunderna i bråk. Min tanke var att vi skulle samlas i ett mindre rum där de får laborera fram olika bråk på ett fysiskt och mer konkret sätt. Med hjälp av figurer, lego, pappersbitar, stavar/kolumner och klossar skulle de få testa att bygga ihop och dela upp en helhet i olika bråk för att få en större förståelse för vad siffrorna står för. Det första de får göra är att para ihop lappar där det står olika bråk på och para ihop dem med lika många konstruktioner i form av klossar/lego/figurer. I denna övningen får de jobba i två grupper om tre och när de känner sig nöjda så ska de förklara för mig och den andra gruppen hur de har tänkt. I övning två ska de sätta ut bråktalen från övningen innan på en tallinje – minst till störst. Här får de hjälp av de konkreta figurerna för att se vart på tallinjen de ska vara. Med en tallinje på 1m (100cm) så kommer de förhoppningsvis kunna förstå varför ¼ = 0.25.

I den sista övningen så ska de få bygga ihop några olika bråk där vissa är lika stora som t.ex. 1/3 och 2/6 och när de byggt ihop figurerna så får de para ihop de bråk som är lika stora för att se mönstret.

Innan lektionen valde jag två olika sorters material för dem att jobba med. Det var hundrarutor med tillhörande tio-stavar och hundradelsklossar som man vanligtvis använder när man jobbar med positionssystemen. Det andra materialet var cirkel/tårtbitar i olika storlekar.

 

 Den 20/10 fick jag till att göra övningen med två grupper där det gick på två helt olika sätt pga olika förutsättningarna för grupperna. De två klasserna jag är hos är två mycket stökiga grupper och lärarna har problem varje dag med att hitta klassrum att vara i. Just denna lektionen fanns det bara ett öppet klassrum för oss att vara i och det fanns inget litet grupprum för mig att hålla min lektion i så jag fick hålla mig längst ner i klassrummet. Detta var inte optimalt och gruppen fick inte mycket arbetsro. Då jag hade tagit mig an 6st elever så valde jag att dela upp dem i två grupper för att alla skulle få vara med och testa lika mycket, tyvärr innebar detta också att jag inte kunde vara i båda grupperna hela tiden och den gruppen jag inte var i slutade direkt att arbeta. Detta är en klass där man får vara på eleverna hela tiden för att de ska göra någonting. Pga brist på arbetsro och motivaion samt hunger fick en grupp inte gjort mycket och satte i att göra sönder materiel istället, detta ledde till att de fick avbryta övingen och jag fortsatte aktivt med den andra gruppen bara. Pga omständigheterna kom vi inte så långt men de fick tid att bygga ihop olika bråk och de verkade uppskatta det samt att de verkade ha bättre koll på det efter lektionen.

På eftermiddagen gjorde jag samma övning med en annan grupp där de endast var fyra elever. Fastän en av killarna tog mest plats så kände jag att alla fick chansen att testa och prata/diskutera genom att jag var med och styrde upp det. Detta var en längre lektion så vi fick tid att storleksordna och sätta ut bråken på en tallinje på en meter. Här kände jag att de flesta fick en ”aha-upplevelse” när de på ett konkret sätt fick se relationen mellan bråk och decimaler samt att olika bråk kan vara lika stora. 

 

Det jag kände var den största utmaningen var att motivera elverna, att få dem förstå varför de skulle göra övningarna. Fastän de laborerat och testat sig fram med olika material så var det ändå något som ställde till det för dem när det gällde decimalet och det var att de tror att en fjärdedel i decimaltal är 0,4. Detta tyckte jag var svårt att få dem att tänka om och få dem att förstå, men tallinjen var en bra hjälp. 

Om jag skulle göra detta igen så skulle jag tänka mer på vilka elever jag sätter i samma grupp då dynamiken inte var optimal för att alla skulle jobba. Jag skulle gärna vilja kunna sätta krav på lärarna att jag får tillgång till ett rum men tyvärr är det inte möjligt i denna skolan. 

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: